Kretingos artojų varžybos – bendrystės šventė

artojai1Pastaraisiais metais diskutuojama, kad plūgas palieka Lietuvos ūkininkų laukus, sakoma, kad bearimė žemdirbystė – pagrindinė žemės dirbimo technologija. Dėl šios priežasties – tradicinės artojų varžybos tampa retenybe. O kai jos įvyksta – suburia gausų būrį ūkininkų ir žemės ūkio entuziastų.

Spalio 3 d. ūkininko Jono Drungilo laukuose įvyko Kretingos rajono artojų varžybos, subūrusios daugiau nei 300 žiūrovų, kurie stebėjo 6 arimo meistrų kovą, dalyvavo žemės ūkio technikos demonstravime, smagiose organizatorių sumanytose pramogose.

Džiugu, kad Kretingos rajono ūkininkus bendrystei subūrė pagrindiniai varžybų organizatoriai – LŽŪKT Kretingos r. biuro vadovė Gražina Poškienė su komanda ir LŪS Kretingos skyriaus vadovas Rimantas Paulikas kartu su būriu ūkininku.

Nuo pirmosios vagos prasideda derlius

Atidarydama varžybas, Kretingos vicemerė Vilija Mockutė pabrėžė, kad ūkininkai – mūsų maitintojai, o nuo pirmosios vagos prasideda derlius. „Galima drąsiai sakyti, kad artojų varžybos – tai žemdirbiškų tradicijų puoselėjimas, o tautos gyvuoja ir gyvuos, kol bus gyvos tradicijos“, – sakė vicemerė.

LŽŪKT direktorius vardu kalbėjusi IT skyriaus vadovė ir varžybų rezultatų skaičiavimo centro vadovė Ilma Rimkevičienė prisiminė gilias artojų varžybų tradicijas ir istoriją. Anot I. Rimkevičienės, Konsultavimo tarnybai artojų varžybos labai svarbios. Tai neatsiejama organizacijos istorijos dalis, kadangi LŽŪKT kartu su partneriais Lietuvos artojų varžybas organizavo daug metų. Ji džiaugėsi, kad arimo tradicijos nemiršta, tęsiasi ir virsta tikra bendrystės švente.

LŪS Kretingos skyriaus vadovas Rimantas Paulikas pabrėžė, kad yra dėkingas rajono ūkininkams, kuriems tik užsiminus apie planuojamą renginį, bene visi iki vieno pasiūlė savo pagalbą – nuo lauko iki vaišių šventės lankytojams. „Kai su Gražina sugalvojome organizuoti renginį, galvojome, ar atsiras artojų, norinčių arti, ar dar ūkininkai nepamiršo, kaip su plūgu dirbti. Bet nuogąstavimai visi dingo pradėjus kalbėtis su potencialiais artojais – visi sakė, kad plūgo dar neatsižadėjo ir nori pasivaržyti su kolegomis. Kai kuriems pasiūlius dalyvauti varžybose – net akys blizgėt pradėjo. Tad šiandien džiaugiuosi, kad Jono laukus vagos net 6 artojai“, – sakė R. Paulikas.

LŽŪKT Kretingos r. biuro vadovė Gražina Poškienė savo kalboje pabrėžė žodį „bendrystė“. Dėkojo LŪS Kretingos skyriaus vadovui už idėjos organizuoti rajono varžybas palaikymą ir didžiulį darbą jas organizuojant. Negailėjo gražių žodžių visiems rėmėjams ir partneriams, biuro komandai bei LŽŪKT kolegoms iš centrinės buveinės. Pradėdama renginį, G. Poškienė pagrindiniam partneriui – Ūkininkų sąjungai įteikė bendrystės dovaną – ąžuolo ir samanų kompoziciją – iliustruojančią stiprybę, ilgaamžiškumą ir partnerystę.

Artojų amžiaus vidurkis – 33 m.

Kretingos artojų varžybose rungėsi kretingiškiai Antanas Duoblys, Tomas Klapatauskas, Jurgis Karazinas, Karolis Paksas, Donatas Vaškys ir skuodiškis Mantas Jonkus.

Artojų amžiaus vidurkis – 33 metai, tai rodo, kad jaunimui arimo tradicijos nesvetimos. Jauniausias varžybų dalyvis Karolis Paksas, vyriausias – Antanas Duoblys. Pastarąjį galima vadinti artojų varžybų veteranu – jis ne kartą yra dalyvavęs Lietuvos artojų varžybose ir užėmęs prizines vietas.

Šiais metais visi artojai arė tik vartomais plūgais, korpusų skaičius – 4–5. Populiariausia plūgo markė – Overum.

Laimėjo patirtis

Tradiciškai artojai varžosi apie 3 valandas. Kaip sako varžybų teisėjai – artojui gerai seksis, jei pirmoji vaga bus atriekta tiesiausiai. Pirmoji vaga ariama apie 20 min., ji teisėjų vertinama ilgiausiai – iki 1 val. Arimas vertinamas pagal 16 skirtingų kriterijų.

Varžybų teisėjų komandą sudarė LŽŪKT augalininkystės konsultantai iš skirtingų rajonų – Vilija Matyžiūtė (Klaipėda), Augustinas Cicėnas (Mažeikiai), Antanas Mažeika (Telšiai), Asta Dalangauskienė (Pakruojis), Asta Kiminienė (Akmenė), Ramutė Stagniūnienė (Šiauliai). Vyriausias teisėjas – Tauragės r. biuro vadovas Petras Kulikauskas.

Artojų varžybų rezultatai:

I vieta – Antanas Duoblys

II vieta – Tomas Klapatauskas

III vieta – Jurgis Karazinas

IV vieta – Donatas Vaškys

V vieta – Mantas Jonkus

VI vieta – Karolis Paksas

Sveikiname nugalėtoją, patyrusį artoją Antaną Duoblį!

Padėka rėmėjams

Renginio organizatoriai negailėjo padėkų renginio rėmėjams. Tradicijomis dvelkiančią idėją palaikė Kretingos r. savivaldybė kartu su bene visomis seniūnijomis, daugiau nei 10 rėmėjų: Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija, AB „Naujasis Kalcitas“, UAB „AgroRodeo“, UAB „Dotnuva Baltic“, UAB „Laumetris“, Kretingos kredito unija, Sewdbank Lietuva, UAB „Väderstad“, UAB „Tech4s“, UAB „Geoface“, UAB „Scandagra“, HBH Palanga.

Labai svarbu paminėti, kad prie renginio įvairiomis formomis prisidėjo rajono ūkininkai. Šilčiausi padėkos žodžiai keliauja šiems Kretingos rajono ūkininkams: Vigilijai ir Artūrui Turauskiams, Gaivai ir Eugenijui Kaubriams, Editai ir Sauliui Dauginčiams, Vaidai, Povilui, Stanislavai ir Povilui Mickams, Simonai Pielikytei, Regimantui Lingiui ir Nijolei Pielikienei, Alinai, Juozui, Ingai ir Tomui Butkevičiams, Nijolei ir Antanui Duobliams, Sonatai ir Valentinui Litvinams, Virginijai ir Gintarui Liebams, Mildai ir Juozui Viluckams, Elytei ir Vincui Pudžiams, Ingai ir Ramūnui Turauskiams, Aivarui Žiliui, Linai ir Jonui Butkams, Lienei ir Mindaugui Narvilams, Jonui Drungilai, Romaldui Karazinui, Živilei ir Robertui Šilgaliams, Danutei ir Gintarui Žiobakams, Sauliui Vaitkui, Mariui Eglynui, Genovaitei ir Stasiui Lomsargiams, Stanislavai ir Broniui Miliams.

Egidijaus Vilkevičiaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode